Jongeren maken door middel van hun maatschappelijke stage kennis met vrijwilligerswerk. Zij nemen een kijkje achter de schermen bij (vrijwilligers)organisaties en leren wat het is om zich vrijwillig in te zetten en om iets te betekenen voor een ander, voor de maatschappij. Deze vorm van jongerenparticipatie is een verrijking voor uw organisatie. Jongeren brengen nieuwe kennis en energie mee, een frisse blik op uw organisatie en uw activiteiten. U kunt met de inzet van jongeren wellicht een nieuw aanbod opzetten of oud aanbod verbeteren. Soms blijven jongeren zich na hun stage vrijwillig voor u inzetten. Tevens investeert u in de vrijwilliger van de toekomst. De jongeren van nu zijn namelijk de vrijwilliger van morgen!
Soms roept de term 'stage' verwarring op. Waarin verschilt een maatschappelijke stage nu met een beroepsstage? Het doel bij de beroepsstage is ervaring opdoen en vaardigheden ontwikkelen voor een later beroep. Bij maatschappelijke stage gaat het juist om vrijwilligerswerk en een oriëntatie op de maatschappij. De maatschappelijke stage is laagdrempeliger dan een beroepsstage. Bewaak dit onderscheid goed en geef ook duidelijke uitleg aan collega's.
Binnen de Maatschappelijke Stage zijn er verschillende stagevormen.
INDIVIDUELE STAGE
Bij de individuele stage gaat de leerling zelfstandig op pad. Dit doen zij door 16 uur stage te lopen bij een zelfgekozen stage of door een stage te kiezen uit de vacaturebank. De 16 uur moet door de leerlingen buiten de schooltijden om worden gemaakt.
GROEPSSTAGE
Tijdens de groepsstage gaat een hele klas met een docent in één keer op stage. Dit doen zijn door één dagdeel te helpen bij een maatschappelijke activiteit. Denk hier bij aan de buitenspeeldag, een lunch voor mensen met een beperking verzorgen of wandelen met senioren.
Wilt u deze stagevorm inzetten binnen uw organisatie? Stuur ons dan een persoonlijk bericht.
PROEFWERK
Een stage die we graag in het bijzonder noemen is 'proefwerk'. Proefwerk is een week waarin ruim 300 leerlingen in één week gaan proeven aan vrijwilligerswerk. Per klas krijgen de leerlingen een dag vrij om hun stage uit te voeren. Deze stage is 3-4 uur bij een organisatie uit de vacaturebank. Denk hierbij aan spelletjes doen, schoonmaken, bakken, knutselactiviteit, etc.
Wilt u meer informatie? Dan kun je contact opnemen met het MaS-team van Welzijn Barneveld via mas@welzijnbarneveld.nl of 0342-745004.
Informatie over ARBO en ATW: https://ondernemersplein.kvk.n...
Informatie over NRK: https://www.arboportaal.nl/ext...